Jalkapallon EM-karsinnat

303767-football

Jalkapallon EM-karsintojen perusteella parhaat 23 joukkuetta pääsevät osallistumaan Ranskan EM-turnaukseen. Ranskalla on isäntämaana osallistumisoikeus ilman karsintojakin. Karsintalohkot arvottiin vuonna 2014 Nizzassa. Arvonta suoritettiin niin, että joukkueista muodostui kahdeksan kuuden joukkueen lohkoa ja yksi viiden joukkueen lohko. Jokaisen lohkon kaksi parasta ja paras kolmanneksi sijoittunut pääsevät suoraan kisoihin. Muut kolmanneksi sijoittuneet pelaavat keskenään kaksiosaisen karsinnan, joista paras pääsee kilpailuihin. Suomen lohkoon valikoituivat Kreikka, Färsaaret, Unkari, Romania ja Pohjois-Irlanti.

Suomen tilanne

Suomen osalta pelit eivät ole sujuneet halutulla tavalla. Omassa lohkossaan Suomi jakaa viimeisen sijan Kreikan kanssa. Kreikalla on hallussaan 2 pistettä ja Suomella 4. Lohkoa johtaa Romania 14 pisteellä ja Pohjois-Irlanti 13 pisteellä. Unkari on lohkossa kolmantena. Suomi on jo joutunut hylkäämään haaveensa pääsystä lopputurnaukseen. Muissa lohkoissa ykkössijoja pitävät hienosti pelanneet Islanti, Wales, Slovakia, Puola, Englanti, Itävalta, Kroatia ja Portugali.

Karsintojen kohuja

Karsinnoissa on nähty monia erikoisia ja ikäviäkin tilanteita. Montenegron ja Venäjän peli jouduttiin keskeyttämään katsojien käyttäytymisen vuoksi, ottelun aikana kaksi Venäjän pelaajaa jouduttiin toimittamaan sairaalahoitoon. Kansainvälinen jalkapalloliitto langetti turnauksesta sakkoja ja tuomitsi Venäjän ottelun voittajaksi. Kreikan ja Suomen välinen peli taas aiheutti enemmän kohua kahden maan välisestä politiikasta kuin itse ottelusta, jossa mittaa toisistaan ottivat kaksi lohkon hännillä olijaa.