Mitä on elektroninen urheilu?

e-sport_466137677

Elektroninen urheilu kuulostaa terminä erikoiselta, ja sinänsä se onkin hieman harhaanjohtava. Tämä liikuntamuoto on yleisesti ottaen isoissa halleissa pelattavia turnauksia erilaisessa peligenressä.
Yleisesti ottaen näitä lajeja ovat reaaliaikaiset strategiapelit eli RTS, ensimmäisen persoonan ammuntapelit eli FPS, multiplayer online battle arena eli MOBA, suuret moninpelit tai MMORPG.

Elektroninen urheilu on käytännössä videopelien kilpailumaista pelaamista. Ammattitasoisille pelaajille järjestetään turnauksia ja liigoja, joihin he voivat osallistua ja kilpailla menestyksestä.

Toimialan kasvu ja tuntemattomuus

Elektronisesta urheilusta on tullut lähivuosina todella iso laji, ja siitä voi lukea tarkemmin Recoden artikkelista. 12 vuotta sitten perustettu Major League Gaming eli MLG lainaa paljon urheilun retoriikkaa, ja se julkaisee myös statistiikkaa pelaajista turnauksista. Lisäksi se julkaisee analyysejä tulevista tapahtumista.

Jos ei pelaa näitä pelejä, joissa kilpaillaan digitaalisesti ammattitasolla, voi olla vaikeaa ymmärtää lajin tyyliä. Kuten shakkiturnauksessa tai urheilulajeissa, pelaajat valmistautuvat ja harjoittelevat ahkerasti. Kovimmilla e-sportin ammattipelaajilla on nykyään omat faniryhmänsä. Aivan kuin urheilulajeissa, on kovin vaikea saada joku kiinnostumaan lajista, jos se ei ole entuudestaan tuttu. Jokainen, joka on yrittänyt saada jääkiekosta pitävän ystävänsä katsomaan jalkapallo-ottelua, tietää tämän faktan. Tämän takia elektroninen urheilu on helposti jäänyt monelta ilman huomiota, jos henkilö ei ole lajista muuten kiinnostunut.

On kuitenkin hyvä myös muistaa, että kaikkien netissä pelattavien pelien turnaukset eivät kuulu tähän lajiin tai MLG-sarjaan. Esimerkiksi nettipokerin ja sen turnauksien suosio on valtava, mutta se ei silti kuulu elektronisen urheilun pariin. Tunnettu nettikasino Videoslots ei myöskään muiden alan toimijoiden tapaan kuulu tähän kategoriaan.

Elektronisessa urheilussa puhutaan isoista rahoista

Elektroniseen urheiluun koota hahmottaakseen on hyvä huomioida, että nykyään liigoja löytyy enemmän kuin vain MLG. Kilpailu on koventunut alalla, ja siihen löytyy syy. Elektronisessa urheilussa liikkuu todella isoja summia rahaa. Valven järjestämässä DOTA 2 -turnauksessa voittoja jaetaan yli 10 miljoonan edestä. League of Legends -turnaukseen myytiin 15 000 katsojille suunnattua lippua tunnissa.