Suomalaiset keihäänheittohuiput

shutterstock_183060200

 

Keihäänheitto on kuulunut Suomen menestyslajeihin kautta aikojen. Viime vuosina lajista ei ole tehtailtu voittoja entiseen tahtiin, mutta Suomi kuuluu edelleen lajin kärkimaihin. Athletics International listauksen mukaan kärkikymmenikköön mahtuu neljä suomalaista, Tero Pitkämäki, Teemu Wirkkala, Antti Ruuskanen ja Ari Mannio.

Keihäänheitto kerää edelleen katsojia Suomessa ja lajissa nähdään paikoin tiukkojakin kotimaisia kilpailuja. Muista maista kisoihin ottaa osaa usein vain yksittäisiä huippuja, mutta vahvoja ulkomaisia uhkaajia suomalaisten keihäsmenestykselle on tullut viimevuosina muun muassa Egyptistä, Keniasta ja viimeisimpänä Kuortaneen eliittikisoissa komean, melkein 90 metrisen kaaren kiskaisseen Thomas Röhlerin muodossa, Saksasta.

Menestys kautta aikain

Suomalaisten keihäsmenestys viimeisen 40 vuoden ajalta on hienoa luettavaa: Arto Härkönen nappasi olympiakultaa Los Angelesissa vuonna 1984, Seppo Räty MM-kultaa Roomassa vuonna 1987, Tapio Korjus pokkasi olympiakullan Soulissa vuonna 1988, Kimmo Kultanen heitti Tokiossa MM-kullan vuonna 1991, Aki Parviainen saavutti MM-kultaa Sevillassa vuonna1999 ja Tero Pitkämäki MM-kultaa Osakassa vuonna 2007. Naisten puolella Tiina Lillak saavutti Helsingissä MM-kullan vuonna 1983, Päivi Alafrantti ylsi Splitissä EM-kultaan ja Heli Rantanen olympiakultaan Atlantassa 1986.

Nykyisyys ja tulevaisuus

Viimevuosien menestyksestä muistetaan ainakin Pitkämäen pronssi Pekingin olympialaisista vuonna 2008 ja Ruuskasen samanvärinen mitali Lontoon olympialaisista vuonna 2012. Viimevuodelta Ruuskasella onkin takataskussaan EM-kultamitali. Sekä Pitkämäki että Ruuskanen ovat melko nuoria ja jatkavat kilpailua näillä näkymin ainakin Rion Olympialaisiin asti. Naisten puolella kovia tuloksia voidaan odottaa ainakin Sanni Utriaiselta ja Oona Sormuselta. Seuraava näytön paikka Suomen keihäänheiton tilannekatsaukseen onkin, ei enempää eikä vähempää, kuin Pekingin MM-kisoissa.

Keihäänheitossa valmennus on ollut Suomessa aina vahvalla pohjalla, mutta samanlaista kiinnostusta ei ole syntynyt muiden heittolajien kuten moukarin ja kuulan suhteen. Hyvä valmennuspohja ja kiinnostus lajiin takaa Suomelle melko hyvän mahdollisuuden menestyä lajissa myös tulevaisuudessa.