Yleisurheilun MM-kilpailut Peking 2015

Yleisurheilun MM-kilpailut ovat järjestyksessään 15. ulkoratakisat. Ne kisaillaan 22. – 30. elokuuta. Kisapaikaksi valikoitui hieman erikoisessa prosessissa Peking, kun toinen hakijoista, Lontoo, veti hakemuksensa pois. Vuoden 2008 Olympialaisista tutuksi tullut Linnunpesästadion toimii pääpaikkana myös yleisurheilun MM-kilpailuissa.

Yleisurheilussa järjestetään MM-kilpailut joka toinen vuosi. Monien mielestä ne ovat maailman kolmanneksi suurimmat urheilukilpailut, vain Olympialaiset ja jalkapallon maailmanmestaruuskisat menevät näiden kilpailujen ohi. Aiemmin kisat pidettiin vain Olympialaisten yhteydessä mutta olympiatarjonnan kasvaessa katsottiin yleisurheilun omien MM-kisojen järjestäminen tarpeelliseksi. Alussa kisat pidettiin joka neljäs vuosi, mutta vuoden 1991 jälkeen niitä on pidetty joka toinen vuosi.

Ongelmia katsojamäärien kanssa

Yleisurheilun MM-kisoissa ongelmana on ollut katsojamäärien vähyys aamukilpailuissa, Kiina onkin luvannut täyttävänsä aamuisin katsomot 30 %:sesti ja iltaisin 100 %:sesti. Lupaukset ovat kovia, sillä lippujen myynti on takunnut eikä moniin iltatapahtumiin ole myyty stadioneita kuin puolilleen. Lipunmyynnissä onkin paljon tekemistä ennen alkavia kilpailuja.

Suomen joukkue

Suomesta kilpailuihin on lähdössä reilu kymmenen hengen joukkue. Kilpailemaan ovat lähdössä keihäänheittäjät Tero Pitkämäki, Antti Ruuskanen ja Ari Mannio, joka lähtee Pekingiin Teemu Wirkkalan sijasta, sillä Wirkkala jäi kisoista jalkavamman vuoksi pois. Maratonissa nähdään Suomen edustaja Henri Manninen ja 50 km kävelyssä jopa kolme suomalaista, Partala, Ojanen ja Kinnunen. Naisista joukkueessa nähdään ainakin seiväshyppääjä Minna Nikkanen, kiekonheittäjä Sanna Kämäräinen, kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä, maratoonari Anne-Mari Hyryläinen sekä Kuortaneella komean uuden ennätyksensä kiskaissut Sanni Utriainen.